Friday, January 23, 2015

Harjutusi õlavöötme ja ülakeha lõdvestamiseks

Tervisesportlaste puhul on sageli tegemist nö kontoriinimestega (kellast kellani istuv töö; üliõpilane jt). Pikka aega kestev liikumatus ja sundasendid võivad põhjustada lihaspingeid, aga ka valusid, sest lihaspinged koormavad liigselt teatud lihasgruppe, samas teised lihased on "tööta" ning nõrgenevad.

Tihti esineb minulgi pärast pikka töö- või koolipäeva valulikkust õlgades ja kaelas. "Kontoritöötaja tervise ABC" infobrošüüris on nutikaid võimalusi, kuidas ülakeha seesugustest lihaspingetest vabastada ja lõdvestada. Harjutusi saab teha ka otse tööpostil olles.

1. Õlad tööle
Istu või seisa sirge seljaga, toetades jalataldadega kindlalt põrandale. Tõsta õlad üles, hoia asendit 3-5 sekundit. Korda harjutust 5 korda. Samuti võid teha õlaringe 5 korda suunaga eest taha ning seejärel tagant ette.















2. Joonlaud laual
Istu tooliga lauast kaugemale, siruta jalad veidi ette ja pane käed lauale. Painuta keha ette ja hoia pea vabalt. Venita end käsi ette sirutades kogu kehast pikemaks ja sirgemaks, kuni tunned venitust ülaseljas. Hoia venitust 10 sekundit. Korda harjutust 5 korda.














3. "Tiibadega lehvitamine"
Istu või seisa sirge seljaga, toetades jalataldadega kindlalt põrandale. Siruta käed pikaks suunaga taha alla, vii abaluud kokku. Pööra peopesad välja ja suuna sõrmed taha. Harjutust tehes tõmba lõug kergelt sisse ja püüa pead pigem kukla suunas nihutada. Lisaks keha eesosa ja käte venitusele tunned sa lihaspingutust seljas. Harjutust tehes ära õlgu kergita. Hoia asendit 10 sekundit. Korda harjutust 5 korda.




















4. Põlvedel puhkamine
Istu toolil, kalluta ette ja toeta keha reitele, lase käed vabalt põranda suunas langedes rippu. Püsi asendis 15 sekundit. Korda harjutust 2-3 korda.



















5. Külje kaar
Istu või seisa sirge seljaga, jalataldadega kindlalt põrandale toetades. Siruta üks käsi pikaks üles ja kalluta keha vastaskülje suunas, kuni tunned venitust sirutavas küljes. Hoia venitust 15 sekundit. Korda harjutust 5 korda. Tee sama venitus teises suunas.



















Nüüd hakkame võimlema!

Kasutatud materjal: "Kontoritöötaja tervise ABC" E.Sooba.
                                 Piltidel illustratiivne tähendus ja joonistasin ise.

2 comments:

Kaili said...

No vot, midagi mulle! Minul on 24/7 õlad ja kael pinges, seetõttu vaevlen ka pingepeavalude käes. Täitsa halb kohe. Eks katsetan need harjutused järgi, äkki on kasu :)

P.S Need joonistused on ägedad, eriti viimane :D :D

Miina said...

Ma arvan, et need harjutused on midagi meile kõigile :) Kel veel ei valuta, aitab seesuguste harjutuste tegemine lihaspinget ka ennetada ;)

Harjuta kindlasti ;) Ma teen ka neid ja juba parem :)

Tore, kui pildid naljakad on :D Ma loodan, et neist on harjutuste tegemisel abi ;)