Friday, May 30, 2014

Luuümbrisepõletik

Kuu eesmärk (läbida 30 päeva jooksul vähemalt 80 kilomeetrit joostes) sai 106%-lise täpsusega läbitud. See tähendab, et 80 km asemel läbisin isegi 85 km. Tahtsin täna kenale üritusele 10 kilomeetrise jooksuga joone alla tõmmata. Toredat sündmust varjutas aga tõsiasi, et mul on ilmselt luuümbrisepõletik tekkinud. Esimesest jooksusammust alates haaras vasaku jala sääre ees-, sise- ja tagapinda tohutu valu, mis ei vaibu ka rahuolekus. 10-st jooksukilomeetrist läbisin ma seetõttu vaid 5 ja seda väga tagasihoidliku kiirusega. Ja veel eile jooksin jõusaali jooksulindil hea enesetundega, normaalse kiirusega mitu kilomeetrit soojenduseks.

Luuümbrisepõletik ehk periostiit on luud ümbritseva sidekoelise periosti põletik, mis esineb sagedamini jooksualade harrastajatel. Põhjuseks on pikaajaline ülekoormus või ka järsult suurenenud füüsiline koormus.

Sümptomid: valu sääreluu sise- või eesküljel. Võib esineda ka turset. Valu võib suureneda füüsilise pingutuse ajal.

Ravi: koormuse vähendamine, jää ja põletikuvastaste ravimite kombineerimine, taastusravi harjutuste kasutuselevõtt.

Ennetamine: sobivate toetavate jalanõude kasutamine, pehmel pinnasel jooksmine, järk-järguline treeningkoormuse suurendamine aitavad ennetada periostiidi teket.


Oma igapäevaste jõuharjutuste seerias jätsin tänasest kükid ära ja üritan jalale võimalikult palju puhkust anda. Ehk prooviks lähipäevil hoopiski ujumist?!


Kasutatud kirjandus:
1) http://sport.delfi.ee/news/liikumine/spordimeditsiin/spordivigastused-luuumbrise-poletik-ehk-periostiit.d?id=64908768
2) http://www.kliinik.ee/haiguste_abc/periostiit/id-1342

No comments: